SENSHA autowassen in 5 stappen en 80 minuten

Autowassen in 5 stappen

Autowassen volgens de professional

In 5 stappen en 80 minuten zelf de carrosserie van je auto wassen en coaten. Doe-het-zelf autowassen en coaten.

“Ik heb het druk, maar wil wel dat mijn auto er mooi en schoon uitziet.”
“Ik wil niet de weg op met mijn vuile auto, maar heb ook geen tijd om de auto te wassen.”

Komt jou dit bekend voor? We leggen haarfijn uit hoe je in 5 stappen en 80 minuten de carrosserie van je auto kunt wassen en coaten, zonder de kantjes er van af te lopen. We vermelden ook hoe lang elke stap duurt, als referentie.

[Stap 1] Verwijder vuil, zand, stof en andere vreemde stoffen (Benodigde tijd: 20 minuten)

De eerste stap bij het autowassen is het gebruik van autoshampoo.

Nadat je het vuil, zand, stof en andere vreemde stoffen met een sterke waterstraal van de auto hebt afgespoeld, giet je de autoshampoo in een schone emmer. Bewerk deze autoshampoo tot flink veel schuim met een sterke waterstraal.

Als de emmer vuil is door zand, dan kan dit krassen veroorzaken. Vergeet niet om al het autowasgereedschap te wassen voordat je de auto gaat wassen. Zorg er ook voor dat de sponzen schoon zijn. Als er zand en vuil in de spons zitten, dan kun je na het wassen van de auto krassen op de carrosserie terugvinden.

Auto-oppervlakken worden in principe niet met de spons gewassen, maar (wel) met een fijn schuim. Dit is de juiste manier. Was daarom de carrosserie van je auto voorzichtig. Vuil en zand moet worden ingepakt met veel van het fijne schuim.

Autoshampoo, pH-neutraal en geschikt voor de glascoating? Klik hier voor details!

[Stap 2] Verwijder vogelpoep en insecten (Benodigde tijd: 10 minuten)

Insecten die lang op de carrosserie zitten, zijn vrij moeilijk te verwijderen. Dit kan ook worden gezegd over de uitwerpselen van vogels. Insecten worden aangetrokken door licht, dus als je ‘s nachts rijdt zitten ze ongetwijfeld op je auto. Als je ze elke keer gelijk kunt weghalen, dan kun je ze gemakkelijk verwijderen. Je gaat je auto echter niet elke dag wassen.

Veel autobezitters (zelfs professionals) boenen eigenlijk nauwelijks om ze te verwijderen, omdat boenen (hard wrijven) krassen kan veroorzaken.

Wat is dan de juiste manier? Je moet anders denken.

Wat we doen is insecten en vogelpoep oplossen in plaats van stevig te boenen, zodat je geen krassen maakt. Daar is het product voor bedoeld. Gewoon sprayen en wachten tot het vuil is opgelost, dan hoef je alleen maar voorzichtig te wassen met een spons en autoshampoo.

Oplosmiddel voor insecten en vogelpoep? Klik hier voor details!

[Stap 3] Verwijder vliegroest (ijzerdeeltjes) die ruwe oppervlakken veroorzaken (benodigde tijd: 20 minuten)

De volgende stap bij het autowassen is de behandeling van ruwe oppervlakken, namelijk het verwijderen van ijzerdeeltjes (metaaldeeltjes, vliegroest).

“Mijn auto had vroeger een gladde carrosserie, maar tegenwoordig…”
Veel autobezitters ervaren dit.

De belangrijkste reden van een ruw oppervlak zijn ijzerdeeltjes. Ja het is ijzer. Er komen elke dag tijdens het rijden ijzerdeeltjes op de auto terecht die zich gaan hechten aan het oppervlak.

Deze ijzerdeeltjes zijn echter eenvoudig te verwijderen door simpelweg te sprayen en een paar minuten te wachten. Wat we hiervoor gebruiken is een ijzerdeeltjes- / vliegroestverwijderaar.

Zodra je de vliegroestverwijderaar op de ijzerdeeltjes spuit, worden ze paars gekleurd en opgelost zoals in onderstaande afbeeldingen. Na deze reactie hoef je het alleen maar met water af te spoelen en het oppervlak zal glad zijn. Het is best gemakkelijk.

De vliegroestverwijderaar is te gebruiken op de autolak, velgen en ramen. De vliegroestverwijderaar reageert alleen op het ijzer (de vliegroest) en beschadigd daarom nooit de autolak.

Vliegroest verwijderen uit de autolak, velgen of ramen? Klik hier voor details!

[Stap 4] Watervlekken verwijderen (Benodigde tijd: 20 minuten)

Laten we na het verwijderen van ijzerdeeltjes verder gaan met het verwijderen van watervlekken.

Als het water op de auto verdampt blijven de mineralen over. Deze mineralen bevlekken het oppervlak. Als de watervlekken niet heel hardnekkig zijn, kan het normaal autowassen met autoshampoo voldoende zijn om ze te verwijderen. Als de watervlekken hardnekkiger zijn…dan wordt het lastiger.

Dus, hoe verwijder je de watervlekken?

Menig autobezitter denk dat je hard moet boenen om de watervlekken te verwijderen. We begrijpen dat stevig boenen de eerste gedachte is, maar dit maakt krassen op de auto en verwijderd de watervlek niet volledig. Om de hardnekkige watervlekken perfect te verwijderen zonder krassen te veroorzaken, heb je een speciaal product nodig.

Er worden veel watervlek verwijderaars verkocht in de winkels, maar dit roept wellicht ook wat vragen op:
“Kan dit echt mijn watervlekken verwijderen?”
“Mijn auto heeft een coating, kan ik dit product gebruiken?”

Het merendeel van de watervlek verwijderaars dat verkocht wordt, is “zeer gemiddeld” of gewoon “acceptabel”, waardoor de prestaties en effecten niet echt geweldig zijn. Dit is helaas een feit.

Professionals gebruiken verschillende soorten watervlek verwijderaars, elk voor de juiste situatie. Op basis van autofabrikant, model, bouwjaar, carrosseriekleur en vervuiling wordt de aanpak bepaald, omdat elke auto verschillende kenmerken heeft en de vuilconditie voortdurend varieert. Deze werkwijze leidt tot een effectieve watervlek verwijdering.

Watervlekken verwijderen? Klik hier voor details!

[Stap 5] Glascoating (Benodigde tijd: 10 minuten)

Het kan zijn dat je het druk hebt, waardoor je niet veel tijd en zin hebt om je auto van een mooie diepe glans te voorzien. De laatste stap in het autowassen proces is het aanbrengen van de glascoating.

Zo! Het product dat we hier introduceren heeft slechts 10 minuten nodig om de auto te voorzien van een diepe (wet look) glans en de auto te beschermen met een waterafstotende glascoating.

Deze spray-type (hechtend type) glascoating, hoef je alleen op het oppervlak te sprayen terwijl het oppervlak schoon en nog nat is. De glascoating simpelweg horizontaal en verticaal inwrijven met een spons. Na het inwrijven de auto voorzichtig afspoelen met water. Je zou kunnen denken… “Is het wel oké om het oppervlak met water af te spoelen…?”. Dat is natuurlijk geen probleem, het product is hiervoor ontwikkeld.

De hechting van deze glascoating aan de autolak is extreem hoog, daarom is het voorzichtig spoelen met water de beste werkwijze.

Wanneer je auto wax gebruikt, moet je de wax nadat deze is aangebracht, met een doek afvegen. Dit is een erg tijdrovende klus. De glascoatingspray elimineert deze tijdrovende klus, doordat het oppervlak simpelweg met water kan worden afgespoeld. Direct na het spoelen zal de glascoatinglaag op de autolak het waterafstotende effect hebben.

Rond de werkzaamheden af door het resterende water met een microvezeldoek van de auto af te vegen.

En! Wanneer je de glascoatinglaag de volgende keer opnieuw op de bestaande coatinglaag aanbrengt, worden de coatingeffecten verbeterd.

Spray type glascoating? Klik hier voor details!

[Extra -optionele- stap] Verwijder teer en pek

Een eventuele extra (optionele) stap bij het autowassen is het verwijderen van teer en pek.

Rijden op een nieuwe verharde weg veroorzaakt teer en pek aan de onderkant van de auto. Het probleem van teer en pek komt ook voor in de zomer wanneer het asfalt van de wegen heet is. Teer en pek zijn soorten olie, die niet verwijderd kunnen worden met autoshampoo.

Als teer en pek is bevestigd aan de onderkant van de auto, dan zal deze volledig gehard zijn. Je zou kunnen denken om een polijstmiddel of klei te gebruiken om het te verwijderen, maar dat is niet goed!
Polijstmiddelen en klei kunnen teer en pek niet volledig verwijderen. Je zou het dan meerdere keren opnieuw moeten doen met het risico het oppervlak te beschadigen.

Je hebt een speciale reiniger nodig om teer en pek op te lossen, om het vervolgens af te kunnen wassen, in plaats van boenen of polijsten.

Teer en pek verwijderaar? Klik hier voor details!